PROGRAMMA: GOED GEBRUIK GENEESMIDDELEN, OPEN RONDE

Besluitmodel voor anti-TNF bij chronische darmontsteking

Vraagstuk
Anti-TNF is een effectief medicijn voor de behandeling van patiënten met een inflammatoire darmziekte (de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa). Om de kwaliteit van leven te verbeteren, maar ook om uitbreiding van de ziekte te voorkomen, is het van belang deze middelen op het juiste moment in de behandeling in te zetten. In de huidige richtlijnen staat welke stappen de medicamenteuze behandeling kent. Maar wanneer dient een bepaalde stap te worden overwogen?

Onderzoek
Binnen dit onderzoek is gekeken naar de knelpunten bij het inzetten van anti-TNF in de praktijk. Na het vaststellen van de knelpunten is een beslismodel gemaakt, dat de timing van het inzetten van deze middelen vergemakkelijkt.

Uitkomst
Het beslismodel zal worden geïntroduceerd door middel van een app voor artsen, waarbij niet alleen rekening wordt gehouden met anti-TNF, maar ook met nieuwe medicijnen die recent beschikbaar zijn gekomen (vedolizumab), of dat op korte termijn zullen zijn (ustekinumab).

Bekijk project →

Uitvoerende: Prof. dr. C.J. van der Woude, Erasmus MC | ZonMw-project: 836011001 Shortcomings in guidelines: parameters for initiating anti-TNF in inflammatory bowel disease patients: the development of an anti-TNF decision model

Video
Share

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan