Basis­ondersteuning en preventie

 

Lees verder

Hoe signaleer je vroegtijdig vragen rond de ontwikkeling en opvoeding van jeugdigen en pak je problemen laagdrempelig aan? Dat kan door ouders, kinderen en jongeren op tijd en in hun eigen omgeving ondersteuning te bieden. Om zo zwaardere problemen te voorkomen en ouders te laten ervaren wat ze zelf kunnen doen. Dat kan bijvoorbeeld met online oudertrainingen of door ouders ruimte te bieden ervaring en adviezen uit te wisselen, bij voorkeur in de wijk waar zij wonen. In dit deel lees je 3 aansprekende voorbeelden.

Lokaal samen slimmer opvoeden in Utrecht

Ouders in de ene Utrechtse wijk lopen tegen andere opvoedvraagstukken aan dan in een andere wijk. De Utrechtse Wijkacademies komen aan die verschillen tegemoet met een gelijkwaardige samenwerking tussen ouders en professionals. Marije Kesselring onderzocht hoe beide partijen daarvan leren – en hoe de Wijkacademie opvoednetwerken versterkt.

Artikel lezen

Vrijwilligers weten met welke vragen ouders worstelen

Hoe spreek je de eigen kracht van ouders aan bij opvoedvragen? De Rotterdamse werkplaats ST-RAW onderzocht de interventie Ouders in Actie, die CJG Rijnmond inzet om ouders beter te bereiken. Beleidsadviseur Anja van den Berg-Bakker: ‘Vrijwilligers uit de doelgroep spreken – soms letterlijk – dezelfde taal.’

Artikel lezen

Voorlichting en (zelf)hulp verbetert druk en dwars gedrag

Steeds vaker krijgen kinderen de diagnose ADHD en ook bij het voorschrijven van ADHD-medicatie is een toename te zien in Nederland. De Academische Werkplaats ADHD en Druk gedag wil gepaste hulp bieden bij problemen van kinderen met druk, impulsief en onoplettend gedrag, ook als er geen ADHD-diagnose is.

 

Artikel lezen

Video
Share

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan