Geef de jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau meer verantwoordelijkheden, zodat de arts tijd overhoudt voor kinderen met een verhoogd risico. Dat is het idee achter het onderzoek naar taakherschikking binnen de JGZ. De voordelen liggen voor de hand, maar er zijn ook aandachtspunten.
“Verpleegkundigen nemen mij werk uit handen, zodat ik meer tijd kan besteden aan kinderen die extra aandacht nodig hebben.” Dat zegt Helen Ennema, jeugdarts bij Icare en GGD IJsselland. Zij en haar collega’s werken al sinds 2011 volgens de nieuwe werkwijze en zijn daarover te spreken. “Per consult heb ik meer tijd voor de risicokinderen en hun ouders en de allerkleinsten. Ook is er meer ruimte voor verdieping van mijn vak. Ik heb bijvoorbeeld meegewerkt aan een onderzoek naar koemelkallergie bij babies.”
Vinger aan de pols
Vanaf het twee-maanden-consult worden de kinderen ingedeeld bij de arts of jeugdverpleegkundige. Die laatste volgt ter voorbereiding op het nieuwe takenpakket een intensieve training van vier maanden. In de praktijk zal hij of zij ruim driekwart van de kinderen gaan zien, de overige 25% wordt ook door de arts gezien. “Maar bij twijfel of afwijkend onderzoek zal de verpleegkundige altijd terugvallen op de arts”, aldus Ennema. “We overleggen sowieso meer, ook ná de consulten. Op die manier houden we de vinger steeds aan de pols.”
Vast gezicht
Hoewel meer onderzoek nodig is om de effectiviteit vast te stellen, lijkt de werkwijze bij te dragen aan betere zorg. Elske Ploeg, verpleegkundige bij Icare, heeft er met de taakherschikking nieuwe taken en verantwoordelijkheden bij gekregen. “Het biedt mogelijkheden om taken beter te verdelen en meer samen te werken rondom de zorg voor gezinnen waar dat écht nodig is. Gezinnen zonder verhoogd risico hebben een vast gezicht, de verpleegkundige. Dat wordt gewaardeerd.”
Aandachtspunten
Desondanks wil Ploeg nog niet de loftrompet steken. “De consulten lopen goed, maar daarbuiten zijn we echt nog zoekende naar een herverdeling van taken. Artsen zijn intensiever betrokken bij risicogezinnen, waardoor zij in een gebied komen waar vroeger juist de verpleegkundige opereerde. Dat kan best pittig zijn. Door intervisie gaan we daar binnenkort aandacht aan schenken.”
‘Per consult heb ik meer tijd voor de risicokinderen en hun ouders en de allerkleinsten’
ZonMw projecttitel: Impact en uitvoerbaarheid van taakherschikking van arts naar verpleegkundige binnen de JGZ 0-4. Projectnummer 156511003
Meer weten over taakherschikking van arts naar verpleegkundige? Neem dan contact op met projectleider Janine Benjamins van Icare: [email protected]