AW Risicojeugd | Project 737200004
Meer weten over deze werkplaats? Bekijk de website www.awrj.nl en lees de publiekssamenvatting

Bejegening risicojongeren

Wat is het?

Dit onderzoek geeft inzicht in de vraag waarom het bepaalde professionals wél lukt om een gewenste omgang met risicojongeren te realiseren.

Wat levert het op?

Risicojongeren zijn doorgaans zeer gevoelig als het gaat om de echtheid en intenties van anderen. Ook hebben ze vaak negatieve associaties met hulpverlening. Mede om deze redenen is de kloof tussen professionals en risicojongeren in het werkveld vaak nog groot. Het lukt professionals soms onvoldoende om risicojongeren op een gewenste manier te bejegenen, ook als ze een doordachte methodiek of interventie toepassen. Dit onderzoek maakt duidelijk waarom het bepaalde professionals juist wél lukt om een gewenste omgang met deze ingewikkelde en uitdagende doelgroep te realiseren. Die vraag is onderzocht door middel van 300 uur veldwerk en interviews met professionals, jongeren en ketenpartners (waaronder gemeenten) bij 3 verschillende organisaties: Streetlive in Alphen aan den Rijn, Multipluszorg in Amsterdam en de Straatcoaches in Nijmegen. Professionals van deze organisaties blijken in hun bejegening van jongeren een balans te vinden tussen professionaliteit en eigenheid. Die professionele eigenheid maakt dat zij echt en geloofwaardig op jongeren overkomen. De verschillende elementen die van belang zijn voor professionele eigenheid en passende bejegening – inclusief de valkuilen – zijn gepubliceerd in het boek ‘Gewoon Normaal’.

Voor wie is het?

Voor professionals, managers/bestuurders, beleidsmedewerkers en opleiders die werken met risicojeugd en multiprobleemgezinnen op het snijvlak van het sociaal domein (welzijn en hulpverlening) en het veiligheidsdomein.

Waar kun je meer informatie inwinnen?

Jan Dirk de Jong
[email protected]

Kennisvoucher: Meetinstrument Bejegening

Video
Share

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan