Projecten van de Academische Werkplaats Jeugd in Twente
Preventie van kindermishandeling
Welke knelpunten ervaren hulpverleners in de jeugdgezondheidszorg (JGZ) bij vermoedens van kindermishandeling en hoe kunnen zij beter ondersteund worden?
Een depressie na de bevalling wordt regelmatig niet (of laat) herkend door hulpverleners en door moeders zelf. Het afnemen van een korte depressie-vragenlijst tijdens het 1-, 3- en 6-maands consult lijkt veelbelovend om de depressie eerder te herkennen.
De academische werkplaats onderzocht waarom maatschappelijk werkers ouders tijdens een conflictscheiding wel of niet wijzen op de mogelijkheden van de Begeleide Omgangsregeling. Hoe kan deze verwijzing beter?
Onderzoek naar de manier waarop de jeugdgezondheidszorg extra zorg voor nieuwe migrantenkinderen het beste kan organiseren. Meer scholing en betere samenwerking met de Publieke Gezondheidszorg Asielzoekers (PGA) is nodig.
Afstemming eerste- en tweedelijnszorg voor kinderen met astma
Kinderen met astma krijgen te maken met meerdere behandelaars, zoals de huisarts, de kinderarts en de jeugdarts. De werkplaats geeft op basis van onderzoek een aantal aanbevelingen om de samenwerking te verbeteren.
Aandachtsfunctionarissen kindermishandeling: een handreiking voor gemeenten
Met deze handreiking kunnen gemeenten de aanstelling van een aandachtsfunctionaris kindermishandeling op maat stimuleren bij onderwijs- en kinderopvangorganisaties.
Niet verschenen kinderen in de jeugdgezondheidszorg
Een onderzoek naar ouders die niet reageren op een oproep van het consultatiebureau en hun redenen daarvoor. Met aanbevelingen om de opkomst te vergroten.